De Alkmaarse Watertoren is een markant gebouw met een iconografische en tot de verbeelding sprekende uitstraling.

De Watertoren gebouwd in 1900 was toen met een hoogte van 31,4 meter – met uitzondering van de Grote Kerk – het hoogste gebouw van Alkmaar. Nu, na de in 2002 gerealiseerde verbouwing, is de toren mét paviljoen ruim 35 meter hoog. Oorspronkelijk had de watertoren kantelen. Daardoor denken veel mensen dat haar uiterlijk is ontleend aan het ’Wapen van Alkmaar’.

 

  • RUIM 35 METER HOOG!
    De oorspronkelijk hoogte van 31,4 meter refereert ook naar het getal PI( 3,14). Dit heeft kunstenaar Pé Okx ooit geïnspireerd tot het maken van een kunstproject en geluidscollage voor de watertoren.Ook andere kunstenaars waaronder Karin Opstelten lieten zich inspireren door de Alkmaarse Watertoren.
  • ANNO 2002
    In 1980 raakte de toren buiten gebruik en kwam toen in particuliere handen. De watertoren is een markant object, bij vrijwel iedereen bekend in Alkmaar. In 2002 is de toren getransformeerd naar kantoorgebouw.
  • ANNO 2015
    Recent is het object aangekocht door ingenieursbureau CLAFIS, die de helft van de toren zelf gaat gebruiken. CLAFIS zoekt nu dus een goede buur. In de Alkmaarse watertoren komt nu circa 222 m² VVO kantoorruimte beschikbaar voor verhuur.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>