De Alkmaarse Watertoren is een markant gebouw met een iconografische en tot de verbeelding sprekende uitstraling.

De Watertoren gebouwd in 1900 was toen met een hoogte van 31,4 meter – met uitzondering van de Grote Kerk – het hoogste gebouw van Alkmaar. Nu, na de in 2002 gerealiseerde verbouwing, is de toren mét paviljoen ruim 35 meter hoog. Oorspronkelijk had de watertoren kantelen. Daardoor denken veel mensen dat haar uiterlijk is ontleend aan het ’Wapen van Alkmaar’.

 

 • RUIM 35 METER HOOG!
  De oorspronkelijk hoogte van 31,4 meter refereert ook naar het getal PI( 3,14). Dit heeft kunstenaar Pé Okx ooit geïnspireerd tot het maken van een kunstproject en geluidscollage voor de watertoren.Ook andere kunstenaars waaronder Karin Opstelten lieten zich inspireren door de Alkmaarse Watertoren.

 

 • ANNO 2002
  In 1980 raakte de toren buiten gebruik en kwam toen in particuliere handen. De watertoren is een markant object, bij vrijwel iedereen bekend in Alkmaar. In 2002 is de toren getransformeerd naar kantoorgebouw.

 

 • ANNO 2015
  Recent is het object aangekocht door ingenieursbureau CLAFIS, die de helft van de toren zelf in gebruik heeft.

 

 • ANNO 2018
  De toren wordt voorzien van een extra verdieping, welke gerealiseerd wordt tussen de 7e en de 8e verdieping..

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>