Alkmaar – Behoud van erfgoed in combinatie met innovatieve renovatie past volgens directeur en eigenaar Bert Jonker heel goed in de duurzaamheidsvisie van zijn ingenieursbureau CLAFIS Ingenieus. De robuuste watertoren in Alkmaar is één van de drie monumentale panden die het ingenieursbureau in haar bezit heeft. Naast de Alkmaarse watertoren zijn het karakteristieke voormalige NS station in Soestduinen én de prachtige oude Ambachtsschool in Heerenveen eigendom van CLAFIS. De Alkmaarse Watertoren is tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september vrij toegankelijk voor het publiek. Er kan onder meer genoten worden van het kunstproject ‘Waterland’.

De drie panden zijn sinds respectievelijk 2015, 2013 en 2010 eigendom van CLAFIS Ingenieus, een landelijk opererend ingenieursbureau. Van de zeven vestigingen houden drie kantoor in de geheel gerenoveerde monumentale panden. Met de aankoop en het onderhoud wil de organisatie de visie versterken dat technische innovatie en groei heel goed mogelijk zijn zonder oog te verliezen voor wat de historie meegeeft.

De Watertoren
De Alkmaarse Watertoren is aan een grootse renovatie onderworpen. Het bouwwerk van maar liefst 500.000 stenen, gebouwd in 1899-1900, was en is een blikvanger van jewelste! De watertoren vormt met 35 meter hoogte een beeldbepalende contour aan de noordwestkant van de stad Alkmaar. Architect A. Holmberg de Beckfelt gaf de toren in het eerste ontwerp kantelen, waardoor het gebouw sterk deed denken aan de burcht in het stadswapen van Alkmaar. Deze kantelen werden tijdens een renovatie in 1957 echter verwijderd vanwege corrosie aan de staalconstructie van het reservoir.

De ingenieur van het originele bouwwerk was J.C. Franken. Hij liet maar liefst 500.000 stenen verwerken in het bouwwerk. Bovendien werd er alleen al voor het hoogreservoir 65.000 kg staal gemonteerd. Het reservoir kon ruim 800.000 liter water bevatten en is tegenwoordig in gebruik als vergaderruimte en podium voor kunst en cultuur. Van de oorspronkelijk gebruikte bouwmaterialen is in het huidige interieur van het gehele pand, dat na de verkoop in 1990 geheel werd gerestaureerd en omgebouwd tot kantoorpand, nog veel zichtbaar. De in baksteen gemetselde muur, de originele houten trap, het stalen hoogreservoir en de ramen bovenin de torenschacht zijn hier voorbeelden van. In de watertoren huist sinds de aankoop in 2015 de Noord Hollandse vestiging van CLAFIS. Ook wordt een deel van het pand verhuurd.

Kunstproject ‘Waterland’ van Miep van Riessen
Stichting ZOOK en Stichting Miep van Riessen presenteren tijdens de Open Monumentendag de expositie ‘Waterland’ in de Alkmaarse Watertoren.  De expositie is daarnaast te bewonderen op 11, 17 en 18 september én 1 en 2 oktober van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Station Soestduinen
Het voormalig spoorwegstation en gemeentelijk monument Station Soestduinen is prachtig gelegen in de gemeente Soest ter hoogte van de buurtschap Soestduinen. Het station werd officieel in gebruik genomen op 20 augustus 1863. Station Soestduinen bediende in die tijd het hele dorp Soest, omdat de spoorweg door het dorp en het daaraan gelegen station Soest nog niet bestonden. In 1910 werd het karakteristieke gebouw uitgebreid tot wat er nu staat. Omdat men maar weinig gebruik maakte van het station door de afgelegen ligging, is het op 24 mei 1998 gesloten. Het stationsgebouw is geheel intact gebleven. De perrons en het meubilair van het gebouw werden echter verwijderd. Het gebouw dat in maart 2008 te koop werd aangeboden, is sinds 2013 het eigendom van CLAFIS. Het ingenieursbureau houdt kantoor in het pand. Vorig jaar oktober opende Osteria ‘Stazione Pazzo’ er bovendien haar deuren. De horecagelegenheid, ook eigendom van CLAFIS directeur Bert Jonker, is   inmiddels uitgegroeid tot een hoogwaardig Italiaans kwaliteitsrestaurant. Genieten van heerlijk, puur en bijzonder Italiaans eten is het motto van de ervaren chef-kok Giulio Iadarola. Tijdens de Open Monumentendag is alleen het restaurant geopend van 18.00 tot 21.30 uur. Meer informatie en reserveren kan op stazionepazzo.nl

De Ambachtsschool
In 1908 starten aannemers G. Bosma en L. v.d. Meulen naar een ontwerp van architect A. Brandsma de bouw van de voormalige Ambachtsschool aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen. De geschiedenis van het schoolgebouw weerspiegelt de ontwikkeling die het technisch onderwijs in de afgelopen eeuw heeft doorgemaakt. De school begon in 1908 met 29 leerlingen, tien jaar later zijn het er al 82. In 1954 wordt de bakkerij gebouwd en kan de eerste bakkersleraar aan de slag. De bouw van een gymnastieklokaal en een kantine volgen in het jaar daarop. De befaamde glazen bovenverdieping wordt in 1957 op het pand geplaatst. Ook in 1991 krijgt de school uitbreiding. Dit maal met een nieuwe aanbouw voor onder meer een ruime kantine. In 2003 besluit men dat het schoolgebouw niet meer voldoet aan de geldende eisen. De opleiding verhuist naar een andere locatie.

Het historische gebouw, waar uiteindelijk tienduizenden Friezen sinds 1908 een technische opleiding kregen, wordt in de zomer van 2010 gekocht door Jonker. De Technische School wordt twee jaar lang onderworpen aan een grondige renovatie door onder andere CLAFIS medewerkers die het projectteam vormen dat verantwoordelijk is voor de projectleiding, constructie en installaties. Doel: het pand in de oude glorie herstellen en tegelijkertijd functioneel gebruik maken van alle ruimtes. De oude klaslokalen zijn dan ook verbouwd tot professionele kantoorruimten. De hoge plafonds en grote ramen mochten blijven. Er is natuursteen gebruikt voor trapleuningen, oorspronkelijke treden werden hergebruikt en authentieke kozijnen vormen nu transparante spreekruimtes. De moderne technologie in de vorm van snelle internetverbindingen, duurzame isolaties en op flatscreens geprojecteerde bewegwijzering, maken het monumentale pand uitermate geschikt voor nieuwe bestemmingen. Tegenwoordig is het pand volledig verhuurt aan diverse bedrijven, worden de vijf appartementen allen bewoond en biedt het een mooie plek aan het culinaire toprestaurant Het Ambacht. Tijdens de Open Monumentendag is alleen het restaurant geopend van 17.00 tot 22.00 uur. Meer informatie en reserveren kan op restaurant-hetambacht.nl

CLAFIS Ingenieus
CLAFIS is een ingenieursbureau met een sterk verankerd netwerk in Nederland. De ingenieurs- en uitvoeringsdiensten richten zich op Chemie, Energie & Transport, Food, Gebouwen, Geodesie, Infrastructuur, Maritiem, Olie & Gas, Omgeving en Technology. Kijk voor meer informatie op CLAFIS.com.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>